В. Петров: Судије не би требало да коментаришу процесе које су водили, нити процесе других судија

НЕКОЛИКО дана уочи изрицања пресуде (25. марта), за случај тзв. друмске мафије, јавности се обратио судија Владимир Вучинић, својевремено предметни судија у том процесу. У време изношења ставова о целом случају (кроз интервју Мрежи за истраживање криминала и корупције, званој КРИК) Вучинић је формално још увек био судија Специјалног суда. Тај статус га обавезује, по одредбама члана 17 Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције и других посебно тешких кривичних дела, да податке и сазнања до којих је дошао приликом обављања службених послова чува, односно не износи јавно. Он је урадио сасвим супротно.

Посебно је интересантан податак да је судија Вучинић говорио о наводном притиску који је трпео за време процеса, познатијег као случај Мишковић, занемарујући, свесно или несвесно, да управо његов јавни наступ представља притисак на суд. На то указује и професор Правног факултета из Београда Владан Петров.

- Ако неки случај није окончан, најмање што може да уради судија који је водио тај случај јесте да се не оглашава до правоснажне пресуде. Кажем, то је најмање, јер верујем да судије уопште не би требало да коментаришу процесе које су водили, као ни процесе других колега.

Професор Петров сматра да посао судије подразумева осећај за тренутак и околности у којима се изјаве дају, ако их већ дају, тврдећи да је то веома важно. Додаје како је обавезујућа и поставка о независном судству.

- Независност судије не подразумева само одсуство спољних притисака, политичког и сваког другог предзнака, већ и капацитет самог судије, његов сензибилитет да процени тренутак кад може да износи детаље из свог професионалног живота – уверен је проф. Петров.

Извор “Новости” из Тужилаштва подсећа да сада већ бившем судији Вучинићу није била довољна ни одлука Високог савета судства, као највишег колективног судског органа, чији састав у највећем броју чине судије, да није било притисака од Вишег суда у Београду, о којима је Вучинић говорио.

- Раније је за ово што је урадио судија Вучинић било предвиђено кривично гоњење. Нажалост, та законска одредба је укинута. Ниједан судија не сме да коментарише процес који је у току. Мени ово личи на неку форму враћања одређених дугова – каже познати београдски адвокат Боривоје Боровић, додајући да се оглашавање бившег судије Владимира Вучинића, само неколико дана пре изрицања пресуде, може оценити као спиновање јавности, покушај притиска на суд, утицај на одлуку.

Извор: Новости

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:596907-Pritisak-kroz-pricu-o-pritisku

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>