В. Петров: Нема незаконитости у постојећем саставу РИК-а

Републичка изборна комисија нашла се последњих дана у фокусу јавности после примедби опозиционих председничких кандидата за незаконитост њеног састава, који је, иначе, изабран у парламенту још у августу прошле године и то – једногласно, дакле и гласовима опозиције.

Адвокат Миљкан Карличић, дугогодишњи члан РИК-а, каже да су захтеви за измену сталног састава Комисије парадоксални и да представљају „правни нонсенс“.

Зашто онда правни тимови Саше Јанковића и Вука Јеремића траже измену састава РИК, позивајући се на Закон о избору народних посланика?

Тај Закон у члану 29. прописује да ниједна политичка странка, страначка коалиција или друга политичка организација не могу имати више од половине чланова у сталном саставу органа за спровођење избора, односно РИК-а и бирачких одбора.

Опозиција наводи да највећа парламентарна странка, СНС, од укупно 17 чланова РИК-а има девет чланова, али да заједно са коалиционим партнерима има – 12 чланова, који заједнички подржавају кандидатуру Александра Вучића.
Професор Правног факултета Универизтета у Београду Владан Петров оцењује да тврдње о незаконитости састава РИК не стоје.

„Једно је питање то што закон прописује да ниједна странка или коалиција не може имати више од половине чланова РИК-а, али је друго питање кога подржавају политичке странке чији су представници у РИК-у“, указује Петров за Тањуг.

Важно је, наводи Петров, да једна страначка коалиција или сама политичка странка нема више од половине чланова у РИК-у, а ко ће кога подржавати – то се, каже, мења, јер већ на следећим изборима могу подржавати неког другог.
„Рецимо, СПС је у коалицији са напредњацима, на основу тога су формирали владу, а то не мора да значи да ће СПС на наредним председничким изборима подржати кандидата СНС. У овом случају то јесте, али не мора да значи“, каже Петров.

Он подсећа да чланове РИК-а предлажу посланичке групе, те да њен састав увек „репрезентује“ састав парламента који је и изабрао њене чланове.

Изборну комисију чини 16 чланова, председник Комисије, заменик председника, секретар и представник Републичког завода за статистику.

Скупштина Србије именовала је 12. августа прошле године чланове РИК-а, а за председника дипломираног правника Владимира Димитријевића, док је његова заменица Жељка Радета.

То је такозвани стални састав РИК.

Међутим, приликом спровођења избора Републичка изборна комисија ради и одлучује у проширеном саставу, од дана утврђивања лица која постају чланови Комисије у проширеном саставу до момента када Комисија утврди и објави резултате избора.

У проширени састав, наиме, спадају и чланови РИК које одреде кандидати на изборима, па и председнички кандидати.
За сада је РИК одредио да Марина Ђукановић буде члан као представник коалиције која је кандидовала Александра Вучића за председника, као и Весна Ракић Водинелић испред Групе грађана „За Србију без страха“, која је предложила Сашу Јанковића.

Такође, члан у проширеном саставу је и Бојана Бојић у име СРС-а која је поднела кандидатуру Војислава Шешеља и Весна Ћирић у име Групе грађана „Морамо боље“ која је предложила кандидатуру Вука Јеремића.
Весна Ракић Водинелић, из изборног тима Саше Јанковића, је иначе у јавност изнела тврдњу да је састав РИК незаконит.

Адвокат Карличић подсећа да је Скупштина Србије у оквиру својих надлежности изабрала актуелни стални састав РИК без иједног гласа против и без иједног другачијег предлога.

„Не знам шта то сада значи, након више од годину дана, у току изборног процеса постављати такав захтев, изузев уколико је реч о жељи за скандализацијом политичког процеса. Правни разлози не стоје“, навео је Карличић за Тањуг.

Ако, додаје, неко мисли да на овај начин жели да прејудицира евентуалну несавесност РИК приликом доношења одлука кроз то да ће одређена политичка групација, односно коалиција имати већину – ни то не стоји.

„Приликом утврђивања резултата гласања сасвим сигурно ниједна политичка опција ни коалиција неће имати већину.

Мислим да је то случај и у овом тренутку“, закључио је Карличић.

РИК има председника и 16 чланова.

Председник РИК-а је Владимир Димитријевић (СНС).

Чланови РИК-а из СНС су Драгана Одовић, Наташа Ђукић, Маја Пејчић, Марко Јанковић, Весна Миздрак и Никола Јелић.
У комисији су и Миљкан Карличић и Владимир Тасић из СПС-а, као и Бранкица Јовић из СДПС Расима Љајића, Владимир Јестратијевић из ПУПС-а и Ладоцки Ђула из СВМ-а.

Члан РИК-а је и Биљана Красић из СРС, као и Дарија Шајин из ДС-а.

Владимир Гајић је именован у РИК на предлог ДјБ, али он је у међувремену напустио тај покрет и подржао кандидатуру Вука Јеремића.

Чланови РИК-а су и Марко Даниловић из ДСС-а и Ивана Петрин из СДС Бориса Тадића.
Заменик председника РИК-а је Жељка Радета из СРС, али она не гласа приликом одлучивања.
Миладин Ковачевић, представник републичке организације надлежне за послове статистике, учествује у раду Комисије, али нема право одлучивања.

Секретар Комисије је Срђан Смиљанић, а његов заменик Бранко Маринковић.
Тај састав изабрала је Скупштина Србије 12. августа 2016. године, на предлог посланичких група.
Председник РИК Владимир Димитријевић тврди да се при именовању чланова РИК водило рачуна о томе да ниједна посланичка група нема више од пола чланова Комисије.

„Поводом недавних захтева за измену састава РИК због њеног наводног незаконитог састава, истичем да је садашњи стални састав образован у складу са процедуром и правилима прописаним Законом о избору народних посланика“, рекао је раније Димитријевић.
Димитријевић у прилог томе наводи да се, према Закону, чланови Комисије именују на предлог посланичких група у Народној скупштини.

„Нашем именовању је претходио договор свих посланичких група у Народној скупштини у погледу распореда места у Комисији“ указао је Димитријевић.

Да је то истина, посредно потврђује и изјава адвоката Владимира Гајића, члана тима Вука Јеремића, који је рекао „да је опозиција у Скупштини Србије, приликом избора чланова РИК-а, направила пропуст, будући да о томе није било расправе“.

ИЗВОР: http://www.rtv.rs/sr_lat/predsednicki-izbori-2017/rik-na-udaru-prava-ili-politike_807178.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>