Слободан Орловић: БУЊЕВЦИ КАО УЗГРЕДНА ШТЕТА У ОДНОСУ СА ХРВАТСКОМ

Некада, пре равно стотину година, славни Буњевци су први уз раме Србима (и Словацима и другима) присајединили области данашње Војводине и Барању Краљевини Србији. Али они су једини југословенски народ, уз нестале Шокце, који је доживео, и једва преживео, несрећу насилне асимилације. Декретом из 1945. формално су претварани у Хрвате нестајући, правно и стварно, више од пола века, све до српског Устава од 1990. Част Уставу, али декрет о том националном насиљу никада није директно поништен, већ као какав џелат уништавања пркоси и даље. И Буњевцима и Србима и Уставу.

Поштена и искрена идеја о поништавању тог декрета наишла је, после дугог лутања, на разумевање Покрајинске владе (једино Скупштина Војводине може да поништи тај акт јер га је она и донела). Још је у јануару јавно обећано да ће се то подржати, али, засад, ништа. У међувремену, захтевано је заказивање седнице Одбора за питања уставноправног положаја Покрајине који би о том декрету званично расправљао. Али, опет ништа. Засад. А по важећем пропису, председник Одбора је дужан да закаже седницу на захтев бар троје чланова Одбора, а они већ три пута такав захтев изнова подносе.

Може бити да је висока политика, вођена на сусрету председника Србије и Хрватске и то само неколико дана после подршке покрајинске власти Буњевцима, зауставила поништавање декрета. Ако јесте, онда је непоштено да се српска политика стратешких односа са Хрватима, а можда и политика Србије према ЕУ или која друга висока политика, ломи на плећима Буњеваца. Да због „виших циљева“ буду остављени да и даље живе уз акт који их насилно претвара у Хрвате.

Нису Буњевци, а ни Срби који их подржавају, нестрпљиви па да не могу сачекати ову годину или неку повољнију геостратешку или сличну тешко разумљиву прилику. Чекали су 75, чекаће и 150 година. Само ако их буде.

А Србима не служи на част ако показују да у својој држави немају самосталности и куражи – претпостављам да не наљуте Хрвате – ни толико да пониште један антибуњевачки акт, усмерен против малобројне националне мањине. У првовековном јубилеју једног од највећих српских празника (додуше још увек незваничног) – дана присаједињења војвођанских области, народ који је Србима највише помогао да добију највреднији део територије беспоговорно заслужује да се тај декрет поништи. И то одмах.

Коментари

  1. Сачекајте први следећи инцидент са Хрватском, и иде предлог на усвајање по хитном поступку… ;)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>