С. Орловић: ИЗ УВОДНОГ ГОВОРА О СИМБОЛИМА ВОЈВОДИНЕ

На седници Скупштине АП Војводине, 15. септембра 2016. године усвојена је Покрајинска скупштинска одлука о изгледу и коришћењу симбола и традиционалних симбола АПВ.

Испред предлагача (предлагач је Одбор за питања уставно-правног положаја Покрајине) посланике је о Одлуци известио Слободан Орловић: „није ми ово баш први пут да извештавам о предлогу ове одлуке, стајао сам овде и прошле године, али надам се да ћу овај пут имати више среће. Нећу говорити о симболима – који су и какви су, јер је то питање решено Статутом још 2014. године. Њиме су симболи утврђени и описани и до неке будуће измене Статута то није тема.

Одлука која је пред вама детаљније уређује изглед симбола и начин њиховог коришћења. Али она није само „спроведбена“ одлука већ она која има највећи могући, двотрећински, легитимитет. У хијерархији покрајинских правних аката је на високом другом месту, одмах иза Статута.

У првом делу Одлуке (до чл. 8) уређено је упоредно коришћење заставе и традиционалне заставе: на зградама Покрајине и локалних самоуправа, у службеним просторијама, све до бирачких места. Други део одлуке уређује упоредно коришћење грба и традиционалног грба: исто на зградама, у салама, на повељама, дипломама, печатима.

Саставни део Одлуке су изворници (еталони) и геометријске конструкције симбола. Одлука садржи још казне за противправно коришћење симбола и прелазне и завршне одредбе. Такође, предвиђено је да још ближи начин коришћења буде уређен упутством Покрајинске владе.

На крају, Одлуком је прописано да се традиционална застава може истицати и са традиционалним грбом на средини заставе.

И да подвучем – доношењем ове Одлуке Скупштина Војводине извршава обавезу коју је сама себи прописала још пре више од две године“

90 посланика Скупштине АП Војводине је гласало за.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>