С. Орловић: ЦЕНА ИЗБОРНЕ ПОБЕДЕ

Је ли владајућа политичка странка на овим изборима остварила „Пирову победу“ – ону са превеликом ценом? Освојена већина у броју посланика и одборника изборне листе СНС-а казује да се њена власт наставља и да највећи број бирача од 2012. чува исте политичке симпатије. Наставак владавине СНС-а у Републици и на локалу може се оценити као стабилност поретка, у шта се уклапа и почетак власти исте странке у АП Војводини. Али, то је само знак формалне (споља видљиве) стабилности у држави. Суштина постојаности власти лежи у томе колико је хомогена (јединствена), шта и како ради и какве унутрашње и спољне политичке компромисе прави.

Показало се и овај пут да је наш изборни систем математички добар (високо сразмеран), али политички и правно неодговарајући. Њиме се неће достићи укрупњавање политичке сцене што је предуслов поврата идеологије (идеја), политичке доследности, извесности, а тиме и стварне стабилности. Просто, мале политичке странке лако (незаслужено) улазе у Народну скупштину „на леђима“ великих. Уколико би се задржао пропорционални изборни систем, њега би требало изменити тако да за странку која сама излази на изборе важи нижи, а за коалиције виши изборни праг, што би смањило број и „уцењивачки потенцијал“ малих странака. Такође, треба, уз гласање за изборну листу, омогућити и гласање за кандидата са листе. Тиме бисмо имали мање отуђене и бирачима иоле познате народне посланике.

Овако, изборни систем је произвео победничку странку која мора да плати скупу цену непрестаних компромиса са „партнерима“. Почев од даривања, сходно предизборном уговору, посланичких мандата странкама које вероватно никад не би ушле у парламент. Формирањем Владе рашће цена коју плаћа победничка странка јер ће за важне одлуке морати да прави шире коалиције. Најављеним променама Устава у 2017. години, претходиће сада тешко замисливе, „саблажњавајуће“ коалиције (договори) СНС-а и мањих „партнера“ са некима од опозиционих странака попут ДС-а, СРС-а, ДЈБ-а, СДС-а, Двери, ДСС-а (засад прелиминарно изнад цензуса)…уз незаобилазни СПС. Све то не би ли се досегла двотрећинска скупштинска већина (167 посланика).

И у покрајинској Скупштини победничка странка ће морати да плаћа цену веће коалиције. Када на дневни ред дође одлука о симболима – коју је мимо права и свих договора на самој седници (2015) блокирао ДС – СНС ће морати да обезбеди 80 посланичких гласова, претпостављам подршком странака које су гласале за употребу заставе и грба Војводине из 1848: СПС-а, СРС-а и СВМ-а.

Ови и други унутрашњи политички компромиси неће пролазити без пажње и дипломатских савета међународне заједнице. Одраније показаном слуху за те савете сметаће очекивана бука „антинатовске“, „евроскептичне“, „антикорупцијске“ парламентарне опозиције о: путу у евроатланске интеграције, споразумевању са „Приштином“, „сарадњи“ са Русијом, страним улагањима и приватизацији, сваколиким „реформама“ и др. А сви знају да ће део међународне заједнице („Запад“) од „исте“ Владе очекавати једнаку и чак већу „кооперативност“.

Ових неколико напомена указују на „пировост“ победе победничке странке. Грка Пира памтимо јер је, по легенди, схватио да га претешке победе воде у коначан пораз од Римљана. Да ли је и колико ова изборна победа скупа по победника, показаће се ускоро.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>