4. новембар 2016. - Правни факултет у Београду : Поглед на Устав Србије – десет година касније

Позивамо све пријатеље и поштоваоце Српског правничког клуба да нам се придруже на предстојећем скупу.

Србија је земља са богатом уставном традицијом. Релативно честе промене устава имају за последицу и то да десет година трајања једног устава изгледа као значајан јубилеј. Свакако, прва десетогодишњица устава је довољан период да се закључи у којој мери је овај акт успео да оствари оне вредности и циљеве због којих је и донет. Стога је Српски правнички клуб одлучио да организује скуп на ком ће се аргументовано и критички полемисати о постојећим уставним решењима и њиховој досадашњој примени.

Устав Србије од 2006. године је од тренутка доношења изазивао противречне ставове. Подржале су га готово све тада релевантне политичке странке. Једни су га доживљавали као спасоносни акт који треба да сачува Косово и Метохију у оквиру Републике Србије. Други су истицали да је довољно и то што је њиме напокон замењен тзв. Милошевићев устав. За разлику од политичких чинилаца, уставноправна наука се према Уставу односила изразито критички. Овај устав је у неким областима поправљена и савремена верзија Устава од 1990. године, али садржи и решења која су испод достигнутог нивоа европске и српске уставности.

Неминовност уставних промена због процеса приступања Европској унији је додатно оправдање да се отворе све спорне уставноправне теме. Ипак, достојанство Устава, као највишег правног акта, треба сачувати. Скуп под називом „Поглед на Устав Србије – десет година касније“ ће, поред анализе различитих уставноправних питања, имати и један, помало нескроман, задатак: да допринесе, у мери у којој је у таквом облику могуће, развоју правне и политичке културе која уставну стабилност сматра врховном вредношћу. Уставна стабилност је једна од суштинских одлика традиционалних европских демократија. То мора бити одлика српског уставноправног поретка у будућности без обзира на неизвесност њеног „европског пута“.

Поглед на Устав Србије – десет година касније

4. НОВЕМБАР 2016. године, у 11.00 часова

ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ У БЕОГРАДУ, КОНФЕРЕНЦИЈСКА САЛА

ПРОГРАМ СКУПА

11.00

Представљање СПК-а

В. Петров – председник СПК-а
С. Орловић – заменик председника СПК-а
Д. Симовић – члан Управног одбора СПК-а

11.30 – 13.30

В. Петров – Уставни идентитет Србије
Б. Милисављевић – Устав и међународно право
Д. Аврамовић – Устав и начела правне државе
Б. Тубић – Устав и људска права
С. Орловић – Уставни суд
Д. Симовић – Систем власти
М. Настић – Изборни систем

13.30-13.45

Пауза

13.45-15.30

С. Југовић – Реформа државне управе и независна регулаторна тела
Г. Марковић – Локална самоуправа
Б. Бојанић – Територијална аутономија
Ђ. Марковић – Правосудни систем
М. Станић – Положај посланика
В. Микић – Световност државе

15.30 – 16.15

Дискусија

16.15

Коктел

Коментари

 1. Milena Kuč  |  

  Poštovani,
  iako sam diplomirala na Pravnom fakultetu u Beogradu pre nekoliko godina, jos uvek s vremena na vreme pratim dešavanja na istom. Tako me je i ova konferencija zainteresovala, pa s tim u vezi me zanima, da li je prisustvo ograničeno isključivo na studente ili istoj mogu prisustvovati i svršeni diplomci, kao i način prijave ?

  Hvala unapred,
  Srdačan pozdrav
  Milena Kuč

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>