А П Е Л НАСТАВНИКА И САРАДНИКА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У ПРИШТИНИ

УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ СА ПРИВРЕМЕНИМ СЕДИШТЕМ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

А П Е Л
НАСТАВНИКА И САРАДНИКА
ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У ПРИШТИНИ СА ПРИВРЕМЕНИМ СЕДИШТЕМ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Забринути и узнемирени изјавом господина Славка Симића, “председника посланичке групе Српска листа у скупштини Косова“, дате 31. марта 2017. године (објављене на званичном сајту “Српске листе“: http://srpskalista.net/univerzitet-zso/): “да Српска листа жели да универзитет у Косовској Митровици буде инкорпориран у Заједницу српских општина, односно (ЗСО), како је навео “да наш образовни систем буде инкорпориран у ЗСО и да тако имамо потпуни надзор над тим образовним системом”, ми, наставници и сарадници Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, изражавамо наше одлучно противљење.

Подсећамо да је статус Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, одређен чл. 109. Закона о високом образовању Републике Србије (“Сл .гласник РС“, бр. 76/2005 и др.), у коме се у чл. 109. наводи: “до престанка функционисања привременог правног система успостављеног на основу Резолуције Савета безбедности Уједињених нација бр. 1244, на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија, над високошколским установама чији је оснивач Република, Влада има сва права и обавезе оснивача, у складу са овим законом.“ Такође истичемо да је у актуелном тексту нацрта Закона о високом образовању, у чл. 138. предвиђено да: “На територији Аутономне покрајине Косово и Метохија, над високошколским установама чији је оснивач Република, Влада има сва права и обавезе оснивача.“

Одржив рад и опстанак Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици једино је могућ у оквиру јединственог правног и академског простора Републике Србије, у складу са уставом и Законима Републике Србије, о чему су једногласно усвојени ставови Колегијума Ректора Универзитета у Приштини са провременим седиштем у Косовској Митровици, одржаног 26. априла 2013. године, одлуке Савета и Сената Универзитета, као и савета факултета у саставу Универзитета, донете 27. марта 2016. године.

Такође подсећамо на став који су Министар просвете, науке и технолошког развоја, господин Младен Шарчевић и Директор Канцеларије за Косово и Метохију, господин Марко Ђурић, јавно изнели на састанку са Ректорским колегијумом Универзитета, одржаном 5. 9. 2016. године у Косовској Митровици, који гласи: “Све образовне институције на Косову и Метохији које функционишу у систему Србије јесу и биће институције Србије. О томе неће бити преговора. То питање је трајно решено. Став Владе Србије и преговарачког тима јесте да је питање образовних институција на Косову и Метохији решено и оне се налазе у систему Републике Србије, функционисале су јуче и функционисаће сутра, то је нешто око чега нема потребе да буде било каквих додатних разговора.“ (Цитат објављен на званичном сајту Универзитета: http://www.pr.ac.rs/component/ content/article/15-vesti/1195-ministar_sarcevic_posetio_univerzitet?lang=sr)

Промена статуса Универзитета, која би подразумевала његово, како се наводи у поменутој изјави, “инкорпорисање у заједницу српских општина“, као ентитету који уставно-правни поредак Републике Србије не препознаје, представљала би правно насиље. Поред тога, она би имала несагледиве последице по статус студената и запослене и неминовно би довела до гашења највише високошколске образовне и научне институције на Косову и Метохији чији је оснивач Република Србија, као и несагледиво негативне последице по опстанак српског народа на Косову и Метохији. Стога истичемо да се таквим евентуалним променама одлучно противимо.

Свако преиспитивање статуса и организације институција високог образовања на територији АП Косово и Метохија, чији је оснивач Република Србија, мора полазити од важећих законских норми и принципа поштовања аутономије универзитета. У складу с тим, било каква евентуална промена статуса Универзитета, подразумевала би и активно учешће и сагласност академске заједнице Универзитета, што поменута изјава господина Симића, такође игнорише.
Стављајући на располагање универзитетској и широј јавности, сопствене интелектуалне и људске ресурсе, ми, наставници и сарадници Правног факултета Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, апелујемо да се руководство Универзитета, као и Влада Републике Србије, изјасне о поменутим ставовима представника “српске листе“.

Позивамо колегинице и колеге са свих факултета у саставу Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, да се придруже овом апелу.

У Косовској Митровици, 5. 4. 2017. год.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>